
The Truman Show 23 år senare – reifiering, influencers och övervakningskapitalism
The Truman Show är ingen utopi, utan en dystopi. En varning om kapitalimens annalkande utveckling. Filmen ger en förhandsvisning av tendenser som, vid sin tid för produktionen 1998, ännu inte genomsyrade samhället så som det gör idag 23 år senare.

Känslodystopin Ad Astra
Varje morgon mäter Roy sina värden, sitt mående och sin kropp via tekniska apparater. Maskinen meddelar: ”Du är uttorkad”, ”Dina värden är stabila”, ”Du är stressad, lugna ner dig”. Detta har lett till att Roy är helt frånkopplad sitt känsloliv och inte kan lyssna på eller tolka sina emotionella signaler.

Att producera och reproducera kapitalismen
Antropologen Michel-Rolph Trouillot menar i sitt klassiska verk Silencing the past: Power and the production of history, att historien består i två delar: 1) det som hände och 2) det som sägs om vad som hände.

Våldsamma ideologier skapar våldsamma individer – att tänka kring brott
Högerns idéer om brott och straff, lag och ordning tar allt mer plats. Krakels Michaela presenterar därför fyra teser om brott utifrån ett marxistiskt perspektiv. Samhället formar människan och inte tvärtom; ett narrativ som överheten ser till nästan aldrig hörs.

Polisen och kapitalet sitter i samma båt – om polismaktens uppkomst och uttryck idag
Centralt för polismakten är att upprätthålla ordning för att skydda kapital och privategendom. Krakelmedlemmen Michaela skriver om polisens historia, funktion och syfte – är det någon skillnad idag? Följ med på en resa genom lösdrivarlagar, reglementering och sociala medier.

Disciplinering och ratificering – manlighetens metoder
Män och sexuellt våld. Hur kan vi genomtränga manlighetens dualistiska logik? Krakels Michaela skriver om två män och två fall av splittrat varande.

Där konspirationer och myter möts
Krakelmedlemmen Michaela har gjort en omläsning av Roland Barthes Mytologier (1957) för att försöka förstå den brokiga skaran av konspirationsteoretiker, vaccinmotståndare och nyandliga med hjälp av myter och språk.

Polisen kan lösa våldet lika lite som kapitalismen kan lösa fattigdomen
Sarah Everard mördad av en polisman när hon gick hem på kvällen. Åtta kvinnor, majoriteten asiatiska, mördade av en 21-årig man som säger att han tog livet av dom som frestade hans sexberoende.

Framing Britney Spears – om kvinnans cirkulära vandring från dotter tillbaka till infantil
Dokumentären om Britney Spears är en uppvisning i den patriarkala logik som innebär att en kvinna inte är en människa, utan enbart kvinna. Hon är som en matrjosjka, en rysk docka, där varje docka representerar olika tillåtna roller för kvinnan att iklä sig.

You’re my freak – om kvinnlig sjuklikhet
I filmen Swallow följer vi Hunter. En brutalt uttråkad, instängd kvinna som går runt i ett avlägset, gigantiskt hus. Hon arbetar inte, utan är hemma i en borgerlig tristess.

En ny era av monopolkapitalism i spåren av pandemin
Pandemin påskyndar kapitalismens rörelselag: centralisering av kapital. Techföretagen når monopol, slår ut konkurrensen och beger sig mot rymden. Om detta och vägen framåt skriver Krakelmedlemmen Michaela.

Influencers
Idag har en ny slags konsumtion med individer i fokus formats. Nu behöver inte längre företagen själva marknadsföra olika produkter till den stora massan, det sköter vi privatpersoner. Influencers i sociala medier påverkar individer, de påverkar miljontals människors inköp och konsumtionsmönster.

Solidaritet med kvinnorörelsen i Argentina! – kort om abortförbud och reproduktiv kontroll i kapitalismen
I Argentina har feminister mobiliserat för att driva frågan om abort. Nu avgörs frågan i senaten. Krakelmedlemmen Michaela skriver om abortförbud som ett kapitalistiskt fenomen.

Vad kan vi lära av neurovetenskapen i vår politiska strategi?
Under hösten har Krakel läst Catherine Malabous “Vad ska vi göra med vår hjärna?” Krakelmedlemmen Michaela skriver om vilka lärdomar vi som politisk rörelse kan göra med hjälp av neurovetenskapen.

Det nyliberala våldet på hjärnans kapacitet
Under hösten har Krakel läst Catherine Malabous “Vad ska vi göra med vår hjärna?” Hur vi ser på hjärnan sammanfaller med hur vi ser på politiken. Om detta skriver Krakelmedlemmen Michaela.

Crash course i marxism (Krakelpodden #8)
Äntligen: en crash course i marxism i poddformat. Michaela håller monolog och går igenom marxismens viktigaste beståndsdelar: den dialektiska materialismen, den ekonomiska teorin och historiematerialismen.
Sök
- Abolitionism
- Anorexia
- Anteckningar
- Arbete
- Dikt
- Erotik
- Feminism
- Film
- Galenskap
- Historieproduktion
- Häxprocesser
- Ideologi
- Imperialism
- Klimatkrisen
- Kolonialism
- Kristenheten
- Kropp
- Kärlek
- Kärlek
- Kärnfamilj
- Marxism
- militarism
- Monopolkapitalism
- Nationalism
- Naturens död
- Neurovetenskap
- Nyliberalism
- Polismakten
- Pornografi
- Prostitution
- Reproduktion
- Sex
- Sorg
Om Asynkroner
Infodump. Tankedump. Saker som hänger samman; saker som inte gör det. Materialistiskt politiskt och introspektivt privat. Neuroner, neuroser. Kanske materia rent tidsmässigt oberoende av varandra, men likväl trådar ur samma nystan. Asynkroner.
Här smattrar jag ner texter som måste ut. Blablabla, dududu.
– Michaela