Vad är imperialism?
För att överleva i kapitalismen krävs ständig tillväxt, och det är därför företagsägaren hela tiden behöver öka sin profit på olika sätt. Annars konkurreras man ut.
I den tidiga kapitalismens fas rådde fri konkurrens mellan olika företag på marknaden.
Men på grund av kapitalismens inneboende tendens som är koncentration/centralisering av kapital (d.v.s. allt färre äger allt mer), utvecklades kapitalismen till nästa stadium: monopolkapitalism, eller imperialism. Detta kallade Lenin för kapitalismens högsta stadium.
Vad innebär imperialism?
1 – Imperialism innebär att allt färre kapitalister äger allt mer av världens kapital. Alltså stora företag blir större. Det gör dom genom att antingen köpa upp andra företag (ibland för att direkt lägga ner dem), eller genom att slå ihop mindre företag.
2 – Imperalism innebär att de små företagen är beroende av de få stora. Tillslut kontrollerar några få kapitalister (oftast familjer) hela marknaden/produktionen.
3 – Man förlägger tillverkningen i andra länder, oftast i globala Syd. Och exporterar kapital. Det kallas kapitalexport. Kapitalisterna tjänar helt enkelt mer på att förlägga sin produktion/tillverkning i länder där arbetare exploateras för slavlöner och utan arbetsrättigheter. Varorna kan sedan importeras tillbaka till Sverige, och kapitalisternas profit blir större än vad den hade varit med inhemskt tillverkning.
I den tredje volymen av Kapitalet skrev Marx :
“Kapital investerade i utrikeshandeln, kan avkasta en högre profitkvot, emedan de för det första där konkurrerar med varor, som producerats i andra länder med sämre produktionsförhållanden, så att det mera framskridna landet säljer sina varor över deras värde, men billigare än konkurrentländerna. […] Alldeles som fabrikanten, som begagnar en ny uppfinning innan den är allmän egendom, säljer billigare än sina konkurrenter och ändå säljer över sin varas individuella värde, d.v.s. utnyttjar den specifika högre profitkvoten hos det av honom använda arbetet som merarbete. Han realiserar på så sätt en extraprofit. När det å andra sidan gäller i kolonier investerade kapital, så kan de avkasta högre profitkvoter därför att de på grund av låg utvecklingprofitkvoten överhuvud är högre och arbetet hårdare exploaterat genom att slavar eller kulis etc. användas.”
4 – Annat som kännetecknar att vi lever i imperialism är att bankkapitalet och industrikapitalet sammansvärjts till vad man kallar finanskapitalet. Det kan till exempel vara att en storbanks VD även sitter i styrelsen i ett megaindustriföretag, eller att en politiker även sitter i styrelsen för diverse lobbyföretag. Dessa eliter handlar i egna intressen, och när allt fler delar av samhällets slagits samman koncentreras makten.
= Tillslut får man en extrem kapitalkoncentration. Där stora företag har i princip total dominans på marknaden. Det bildas alltså monopol på marknaden. Där några få kapitalister, företag och familjer äger allt och bestämmer allt. De kontrollerar hela marknaden och produktionen.
Här är exempel på hur några företag köpt upp en rad andra, vilket kännetecknar monopolkapitalismen/imperialismen:
Matindustrin.
Skönhetsindustrin.
***
Kapitalister blir rika genom att exploatera arbetarklassen
Ett bra exempel på kapitalkoncentration är Jeff Bezos och hans företag Amazon. Jeff Bezos är idag världens näst rikaste person.
Detta samtidigt som (d.v.s. på grund av att) de 840.000 människor som arbetar på Amazon exploateras för minimilöner, övervakas sekundvis, de hindras organisera sig fackligt, får sparken när de ifrågasätter/strejkar etc. Tusentals arbetare vittnar om dessa slavliknande arbetsförhållanden.
Jeff Bezos har alltså blivit multimiljardär genom att exploatera den mänskliga arbetskraften. Arbetarna skapar ett mervärde som Jeff Bezos stoppar i egen ficka, samt använder för att expandera/investera på marknaden för att bli ännu större, för att nå total dominans. Idag är Amazon världens största detaljhandelsföretag på internet.
Fler exempel. När Facebook blivit megastora, så köpte de upp Instagram och WhatsApp, och blev ännu större. Facebook äger även Oculus VR, Onavo, Belugo.
I världen idag finns ett konglomerat av 147 företag som kontrollerar 40 % av de transnationella företagen – och till 75 % äger varandra. I detta konglomerat ingår de 27 största bankerna som ger stats- och finansministrar lukrativa jobb när de lämnat sina politiska uppdrag. Så få företag kontrollerar alltså 40 % av de transnationella företagen! Och äger varandra till 75 %! Det här är monopolkapitalism!
Kapitalkoncentrationen i det imperialistiska Sverige
Sverige är också imperialistiskt, vi är absolut inget undantag!
Stefan Persson, Sveriges rikaste person, äger H&M. Men han äger även Monki, Weekday, Cheap Monday och Sellpy. Så oavsett vilken av dessa kedjorna du handlar i går profiten till Stefan och hans familj.
Tillverkningen har han förlagt till “fattiga länder” (jag återkommer till det), där arbetare syr våra kläder sex dagar i veckan, 12 timmar om dagen för 2,60 SEK i timman. H&Ms aktieägare och styrelse i Sverige röstade 2019 nej till levnadslöner till sina H&M-arbetare i globala Syd och Asien.
Så när jag får frågor om Temu och Shein brukar jag säga att jag försöker undvika Temu och Shein precis som jag försöker undvika H&M, IKEA, Amazon… och Sellpy. Givetvis är Sellpy och liknande tjänster mindre slitsamt för miljön (eftersom man undviker nyproduktion), men pratar vi om att upprätthålla kapitalistiska utvecklingslagar så är de allra flesta företag globalt underställda denna ekonomiska modell (undantaget en del ideella organisationer m.m.).
***
I Sverige råder denna monopolkapitalism, denna extrema centralisering av makt och kapital, där 15 familjer äger 70 % av det svenska börsvärdet. Det har länge (i 100 år) varit ungefär samma 15 familjer som äger, och kontrollerar, det mesta kapitalet i Sverige.
Dessutom sitter de ofta i varandras olika styrelser och i diverse lobbyföretag, d.v.s. ett av kännetecknen för monopolkapitalism med sin kapital- och maktkoncentration. Googla t.ex. Stefan Persson och titta på vilka styrelser han sitter i.
På 20 år har antalet miljardärer i Sverige ökat med 400 %. Den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning äger 78 %. De 60 % som utgör ”bottenskiktet” äger ingen förmögenhet alls. Tvärtom har många i den gruppen större skulder än tillgångar.
De 15 rikaste familjerna i Sverige:
Wallenberg (Ericsson, SAAB, 3, AstraZeneca, Nasdaq med jävla mera)
Kamprad (IKEA, Ikano)
Persson (H&M m.m.)
Rausing (TetraPak)
Stenbeck
Douglas
Schörling
Johnson
Lundin (Lundin Oil)
Lundberg (Handelsbanken)
Bennet
Paulsson (Peab)
Olsson (Stena Line)
Bonnier (media)
Söderberg
Dessa 15 familjer äger alltså 70 % av hela aktievärdet i Sverige. Det är ca 5000 miljarder kronor. Deras barn och barnbarn ärver förmögenheterna och kapitalet, och föds rika som jävla troll.
Egendomen och familjen är fullkomligt sammanknutna. Det kapitalistiska produktionssättet bygger på privategendom; produktionsmedlen ägs privat och inte kollektivt. Det är i dessa familjer, i rakt nedstigande led, som kapitalet ärvs från generation till generation. Som H&Ms grundare Ehrling Persson till sonen och ägaren Stefan Persson, eller Tetra Lavals grundare Ruben Rausing till barnbarnen och ägarna Finn, Jörn och Kirsten Rausing. Företagen ägs ofta av hela familjer. Familjen är den institution som säkerställer privategendomens existens. Denna enhet sätter ramar och gränser för hur kapitalet skapas och tillåts röra sig.
Kapitalisterna Bonnier, Stenbeck och Schibstedt äger 90 % av de svenska medierna, så nästa gång någon säger att media är “vänstervridet” kan ni langa fram det.
Omfördelande krig, kolonialism och ockupationer
5 – Och så håller kapitalisterna på (eller ah, de skickar militär och arbetarklassen för) att kriga över råvaror och resurser, makt och marknadsdominans, och dö på kuppen.
Innan skrev jag att man exporterade tillverkningen till “fattiga länder”. Det ska understrykas att dessa länder givetvis inte är fattiga, utan mycket rika länder. Rika på naturresurser, råvaror och tillgångar. Och glöm inte: Rika på kunskaper, kultur och människor!
Exempelvis är Afrika en av de rikaste kontinenterna. Det var därför kapitalisterna i bland annat Tyskland, England, Frankrike och Sverige koloniserade och invaderade deras mark och människor i vad som kallas “Scramble for Africa” år 1881-1914, där man helt enkelt ritade upp linjer på en karta och tog det som fanns innanför dessa.
I kapitalismens början inleddes denna uppdelning av världens nationer och tillgånger (transatlantisk slavhandel, kolonier etc.), vilket blev färdigt under 1900-talet. Nu är världens nationer uppdelade mellan kapitalister i en nykolonial struktur.
I och med att världens länder är uppdelade, så måste kapitalisterna hitta andra sätt att exploatera/utsuga resurser, och gör det genom att ta från andra. Det vill säga krig! Alla kapitalistiska krig går ut på att exploatera råvaror och resurser, och samtidigt lämna sönderbombade länder i sina ruiner.
Exempel: USA har geopolitiska intressen för sin krigföring kring Mellanöstern. I När kapitalet tar till vapen – Om imperialism i vår tid poängterar Andreas Malm att det delvis beror på att USA fortsatt behöver kontrollera kapitalets viktigaste råvara: oljan.
Exempel: Svenska regeringens egen utredning om den svenska militära närvaron i Afghanistan fastslår att vad man till syvende och sist uppnådde var att stärka relationen till USA och Nato. Det vill säga: Sverige allierade sig med USA i krigföring mot Afghanistan och kunde därmed värna imperialistiska förhållanden i syfte att skydda kapitalets intressen. Och nu är vi med i fucking Nato.
Sverige är en av världens största vapenexportörer. Sverige producerar och säljer krigsmateriel till både krigförande länder och till diktaturer, däribland Förenade arabemiraten, USA och Pakistan. 2015 gick 85 % av den totala vapenexporten till länder som deltar i väpnad konflikt.
Den svenska krigsmaterielindustrin omsätter ungefär 30 miljarder kronor per år. Stridsflygplan från Saab AB, ballistisk stålplåt från SSAB. Och såklart: ammunition, kanoner och sprängämnen. Saab AB, vars största ägare är familjen Wallenbergs investmentbolag Investor, dominerar. 2021 fick Saab AB beställningar på 250 miljarder kronor, och beslutade att dela ut 622 miljoner kronor till sina aktieägare.
(Ett sidospår: jag tycker det är så skrattretande när man pratar om “väpnad revolution vs. fredliga reformer” ang. övergången till socialism. Folk vet att högern och kapitalet redan är beväpnade till tänderna va? Och hela tiden sedan 1600-talet har använt sin polis med våldsmonopol och sin militär för krigföring för att genomföra kapitalismen som ekonomiskt system? Ruggigt mycket våld mot och dödande av arbetarklassen krävdes i övergången från feodalism till kapitalism.)
Vapen som producerats av svenska företag har använts i många krig, däribland Afghanistan som jag nämnde innan. Ibland har vapen exporterats till båda sidor i en konflikt, som till Indien och Pakistan.
Saab AB har 18 000 anställda. Maktrelationen mellan ägare och arbetare cementeras när arbetarklassen på löpande band tvingas producera krigsmateriel som används för att tillintetgöra sig själva, det vill säga det antikapitalistiska motståndet. Arbetarklassen får arbeta för att utplåna sig själva!
Louis Althusser skriver i On the reproduction of capitalism: Ideology and Ideological State Apparatuses att varje system måste, samtidigt som det producerar, reproducera sig själv. Annars dör det. Kapitalismen måste därför reproducera produktivkrafterna och de existerande produktionsförhållandena, och gör det bland annat genom ideologiska apparater och repressiva institutioner.
”Ideology have material existence”, skriver Althusser. Genom att konstant reproducera idéer om den andre – t.ex. muslimen, terroristen – förstärks och upprätthålls produktionsförhållandena. Och genom att skicka militära styrkor och dessutom exportera vapen kan man erövra territoriell kontroll och utplåna motståndet, för att reproducera produktivkrafterna och intensifiera kapitalackumulationen.
Krigföring, vapenexport och militära styrkor upprätthåller, och reproducerar, kapitalismens själva grundstomme: Den koloniala terrorn. Den ägande klassens kontroll över produktionsmedlen. Produktionsförhållandenas maktrelationer.
Bistånd och välgörenhet som chimär
Detta gör att bistånd och välgörenhet blir en mycket bisarr och pinsam företeelse. Sverige, och andra länder i globala Nord, skickar bistånd till länder de redan plundrat för sin egen tillväxt. Varje år under Musikhjälpen samlar arbetarklassen in välgörande pengar och skickar det till länder som Sveriges kapitalister exploaterat och försatt i fattigdom! Hur absurt!
Imperialismen innebär att man utnyttjar och exploaterar länders rikedom, och därför håller dem i beroendeställning, utsatthet och fattigdom. Dessa länder och människor (i globala Syd) exploateras för kapitalisternas vinning.
Kapitalismen håller alltså kvar människor i strukturell fattigdom i imperialismen – där monopolkapitalism och territoriella beslag utgör en betydande del. Därför kommer kapitalismen aldrig någonsin lösa “fattigdomsfrågan”, utan är grunden till den!'
Så när vissa säger “men varför kan inte den här rika kapitalisten skänka X miljarder till detta landet och lösa fattigdomen”, så är det en ologisk tanke. Ett land är “fattigt”, människor svälter och saknar bostad etc. på grund av att kapitalisterna exploaterat landet. Hade inte kapitalisterna exploaterat arbetskraften och utsugit naturresurserna så skulle inte människor “vara” i fattigdom. Vi behöver alltså inte fler filantroper som “skänker” en del av sitt kapital till ett land som de ackumulerat kapitalet ur! Vi skiter i deras välgörenhet – vi vill ändra systemet.
***
Detta jag nu beskrivit förutsåg Marx att kapitalismen skulle utvecklas när han skrev Kapitalet 1867. Även om det inte såg ut så då. Det var Lenin som skrev om imperialism som kapitalismens högsta stadium och kunde se dessa tendenser med egna ögon.
Högsta stadium, eller sista stadium... Hur länge till kan kapitalet koncentreras till några få människor i världen? Idag äger världens 8 rikaste personer lika mycket som 50 % av världens fattigaste befolkning (alltså 4 miljarder personer). Detta är ett av många skäl till varför kapitalismen är korrupt och mördar miljontals människor årligen.
Självklart är det bra att vi som individer tar ansvar med den konsumentmakt vi har, som nu senaste året när människor bojkottat bland annat Coca Cola för deras kopplingar till Israel, vilket bidragit till minskad profit för företaget.
Men jag vill nog ändå påstå att det bästa man kan göra för att få ett slut på denna vidriga exploatering av människor samt totala ignorans av planetens gränser, är att engagera sig i politiska organisationer och sociala rörelser, som på olika sätt försöker omforma den ekonomiska modell som kapitalismen innebär.
Sammanfattning av imperialism:
• Allt färre kapitalister äger allt mer av världens samlade kapital.
• Stora företag blir större. Det blir dom genom att köpa upp andra företag. Och genom att själva expandera. De hittar ständigt nya marknader och skapar nya produkter.
• Dom små företagen blir beroende av de större.
• Man exporterar tillverkningen till andra länder i globala Syd, där lönerna kan hållas nere.
• Man investerar utomlands (kapitalexport).
• Banker och industrier samarbetar och bildar det s.k. finanskapitalet.
• Olika företag lobbar för varandra och sitter i varandras styrelser.
• Kapitalisterna tar kontroll över och exploaterar alla världens länder/marknader (kolonialism).
• Det blir en kontinuerlig koncentration av makt och kapital.
• Tillslut bildas monopol på marknaden. Där några få kapitalister, företag och familjer äger allt och bestämmer allt. De kontrollerar hela marknaden och produktionen.
Läslista:
Marx’ Kapitalet (1867)
Lenins Imperialismen som kapitalismens högsta stadium (1916)
Louis Althussers On the reproduction of capitalism: Ideology and Ideological State Apparatuses (1968)
Andreas Malms När kapitalet tar till vapen (2004)
Torkil Lauesens Riding the wave: Sweden's integration into the imperialist world system (2021)