Hur kapitalismen och klimatkrisen hänger ihop

1. Evig tillväxt

För att ett företag ska överleva i kapitalismen måste det hela tiden växa (få mer vinst). Annars utkonkurreras det av andra företag. Därför är det ägarens (kapitalistens) uppgift att hela tiden öka utsugningen av den som arbetar (arbetskraften), för att öka profiten som görs i företaget. 

Inbyggt i kapitalismen finns alltså en evig tillväxt. Eftersom produktionstakten hela tiden ökar, medan arbetarnas löner istället stagnerar, så klarar inte arbetarklassen av att köpa alla produkter som tillverkas.

Vi konsumerar och konsumerar, men det finns ändå för mycket varor. Det leder till kontinuerliga överproduktionskriser i kapitalismen. Dessa sker om och om igen, och kallas för olika saker.  

Eftersom kapitalisternas profit ökar samtidigt som utsugningen/exploateringen av arbetarklassen får vi en konstant ökande ojämlikhet i kapitalismen. Alltså: Kapitalisternas profit ökar på grund av att exploateringsgraden/utsugningen av arbetskraften ökar. De är helt korrelerade. Ingen vinst utan exploatering. Ingen ökad vinst utan ökad exploatering.

Vi har ett fåtal som äger extremt mycket (mer och mer för varje år som går), medan majoriteten av världens befolkning exploateras som arbetskraft där många dör av hunger, fattigdom, utsatthet, hemlöshet, på arbetet (detta trots att vi ju har för mycket varor, mat och kläder bränns och slängs, hus står tomma och så vidare). 

Denna produktionsprocess kallas för P-V-P (pengar-varor-pengar) och är unik för kapitalismen. Det är en inneboende logik som gör att vi alltså ALDRIG kan ha en hållbar produktion i kapitalismen.

Socialismen har inte denna produktionsprocess och logik, man producerar inte för att göra profit utan efter människors behov.

2. Fossilberoende

För att alla dessa företag ska kunna producera sina varor och transportera dem runt världen krävs fossila bränslen. Detta beroende utvecklades under industrialismen med ångmaskiner.

I kapitalismen finns nu ett inbyggt fossilberoende. I fossilkapitalet finner vi kapitalister, makthavare, överklass, lobbyister, aktieägare med flera som kontrollerar och upprätthåller vårt beroende av t.ex. olja. 

Vi behöver alltså både bryta med:

  • Fossila bränslen (som ju är den största källan till utsläpp av växthusgaser) och

  • Det kapitalistiska systemet i stort (d.v.s. evig tillväxt och profitdriven överproduktion).

3. Imperialism

På grund av kapitalismens processer, så utvecklas det som kallas för imperialism. 

Imperialism innebär:

  • Att allt färre kapitalister äger allt mer. Det gör dom genom att köpa upp andra företag (ibland för att lägga ner dom) eller genom att slå ihop mindre. Dom små företagen blir beroende av dom större (se bild).

  • Att tillverkning exporteras till andra länder (i globala Syd, Asien, Afrika etc,) där lönerna kan hållas nere och profiten bli större. 

  • Att banker och industrier samarbetar och bildar ett finanskapital, de lobbar för varandra och sitter i varandras styrelser. Idag finns ett konglomerat av 147 företag som kontrollerar 40 % av de transnationella företagen – och till 75 % äger varandra. I detta konglomerat ingår de 27 största bankerna.

  • Att världen är uppdelad territoriellt, alltså att kapitalisterna delat upp produktionen och naturresurserna i världens länder mellan sig (inleddes med kolonialmakternas exploatering och förslavning av ursprungsbefolkningar). I dagens nykolonialism förläggs tillverkning, utvinning av råvaror, gruvbrytning med mera i globala Syd, där arbetare exploateras till max.  

Ett exempel inom mat.

Tillslut bildas monopol på marknaden. Imperialism kan också kallas för monopolkapitalism. Några få kapitalister, familjer och företag äger allt och bestämmer allt. Som i Sverige där 15 familjer äger 70 % av börsvärdet (varit ungefär samma familjer länge).

__

Ett alternativ till detta är att företag och mark/naturresurser ägs kollektivt (”socialized”), och inte privat av kapitalister. Då bestämmer folket kollektivt hur vi ska producera, konsumera, vårda och ta tillvara på planetens resurser.

Michaela

Vidare lyssning/läsning:

Föregående
Föregående

Abolitionism och antimilitarism – texter, poddar, zines

Nästa
Nästa

Varför infördes abortförbud?